Кои са големите съседни летища до България?

Разнообразието на полети от България се увеличава последните години, но понякога за да стигнем до дадена дестинация, трябват много трансфери. Затова решихме да ви запознаем с големите съседни летища на България, които могат да спестят понякога време, понякога пари, а понякога и двете за полет до крайната ни цел.

Кой е най-големият летищен център в близост до страната? Няма как да не започнем с Истанбул! Градът с население над два пъти от това на България разполага не с едно, а с цели две огромни летища.

Истанбулските летища!

Разбира се най-голямото на Балканския полуостров е летище Ататюрк. От него летят над 60 авиокопмании, а само дестинациите на Търкиш от там са повече, отколкото всички от българските летища общо! От летище Ататюрк има и директни полети до повечето големи летища в Африка, Азия и Европа разбира се, както и до Западното крайбрежие на Северна Америка. Също така има и полети до всички краища на Турция.

Другото голямо летище в Истанбул се намира в азиатската част. Става въпрос за летище Сабиха Гьокчен. Летището е главно за турската нискотарифна авиокомпания Pegasus, която предлага множество интересни дестинации на невероятно ниски цени.

Двете турски летища са много подходящи за полети до страни от Централна и Западна Азия, до които няма никакви евтини алтернативи в България. Такива например са Казахстан, Иран, Ливан. Също може да летите до големите турски курорти, като Анталия, Бодрум или пък да посетите Кападокия с полет от там.

Транспортът до Истанбул е един от най-редовните и уредени от България, като има множество комфортни автобуси от цялата страна, също така и влак, полети от София и Варна, а и с автомобил пътят е сравнително спокоен.

Букурещ!

Следващото голямо летище в близост до България, което ще ви представим е румънското Букурещ/Отопени(Хенри Коанда). Едно от най-удобните летища за пътуващите от Северна България, предлагащо изключително разнообразие от дестинации в Европа, а и по-близки страни от други континенти. Благодарение на конкуренцията между три нискотарифни компании с голям дял в Румъния има и директни полети до множество дестинации на невероятно ниски цени, в повечето случаи доста по-добри от българските. Blue Air, които имат и версия на сайта на български, макар и да не летят до България са неочакваният голям играч на румънска сцена. Местната нискотарифна компания предлага директни полети до Лисабон и Френската ривиера(Ница), нещо за което в България все още само си мечтаем. Уизеър имат също директен полет до Лисабон, а също така и до друга дестинация, която още е химера за нашите летища-канарския остров Тенерифе!

До Букурещ също има варианти да се стигне с автобус от София и Варна, но най-разпространеният вариант като че ли остава наем на такси от Русе(на фиксирана цена). Има и директни полети от София.

Белград!

Следващото голямо летище, което ви представяме е белградското Никола Тесла! Най-близкото летище до София с директен полет до САЩ(Ню Йорк). От тази година на летището стъпват Уизеър с много дестинации, които обаче са дублирани с българските на унгарската авиокомпания. Компанията с най-много полети от Белград е Еър Сърбия, която е партньор на Етихад и може да се похвали с добри цени до доста азиатски дестинации.

До Белград може да се стигне с автобус от София, но бърз и добър вариант си остава с кола, като пътят е сравнително кратък и в по-голямата си част по магистрала. Има и директни полети до Белград от София.

Солун!

И последното голямо летище, с което ще ви запознаем, в близост до България е солунското Македония. Разбира се, най-голямото предимство на гръцката аерогара, освен че е близо до София са полетите до много гръцки острови. Астра еърлайнс имат най-голямо разнообразие на директни полети до островите, но има и други добри предложения. Друга важна дестинация е Кутаиси, която отпадна от софийското летище, но в Солун все още съществува.

До Солун може да се стигне бързо с кола от София. А има евтини двупосочни билети и за автобус и за влак под 60 лв.

И още някои близки летища…

Разбира се пропуснахме някои по-малки летища, но все пак ще ги споменем заради евтините полети от там. Голямо летище близо до България е и Скопското. Уизеър имат много дестинации на ниски цени от македонската столица, а има и други интересни компании. Друго македонско летище с лоукост полети е охридското, което все още не е добре развито и има предимно сезонни линии. Уизеър и Раянеър отскоро имат полети до летището в Ниш и е добра идея да следите и цените от там. Има наистина добри попадения, а летището е на под 3 часа път с кола от София! Летището в румънския град, близо до Дунав мост 2, Крайова също има доста дестинации на Уизеър и една на Раянеър, така че ако сте в Северозападна България е добра алтернатива!

Е ако тази информация ви е била интересна и полезна не забравяйте да харесате Фейсбук страницата ни и да се абонирате. Насладете се на още много невероятни оферти и всякаква полезна и интересна информация, свързана с пътешествията!

 

Сподели публикацията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *