Нискотарифните авиокомпании – плюсове и минуси!

Здравейте, тъй като в последните години нискотарифните авиокомпании(които ще наричаме нта) стават все по-популярни, то решихме да ви представим добрите и лошите им страни.

Започваме с минусите на нта, а след това ще се ви покажем и добрите им страни. Няма да ги подреждаме по степен, тъй като в различни случаи всеки един недостатък, може да е най-голям.

 • Един от големите недостатъци е, че трябва да се плаща за чекиран багаж*. Така в някои случаи, когато си платим билета и допълнителен багаж, може да се окаже, че даден полет въобще не ни е излязъл евтин. Все пак ръчния багаж е безплатен.

*Има изключения като например Флайдубай, с които имате право и на чекиран багаж до далечните дестинации.

 • Различните ограничения при много нта за ръчен багаж. При някои има ограничения за тегло, при други трябва всичко да е в една чанта и ако някоя жена има дамска чанта, отделно от ръчния багаж, тя се таксува като допълнителен багаж. Размерите на ръчния багаж са различни при различните нта и ако имате 2 полета с две авиокомпании, естествено трябва да се съобразите с по-малкия размер.
 • Доплащане за избрано място. Искате да сте до някой от изходите или до прозорец, а може пък до пътека, или по-близо до тоалетна. В нта ще трябва да заплатите за тези си желания, или пък да се надявате, че ще ви се падне такова място.
 • Ако искате храна или напитка ще трябва да си ги платите. Поне може да се радваме, че в  повечето случаи полетите са за кратки разстояния.
 • Малкото разстояние между седалките. Ето това е едно от най-големите неудобства. Много често краката ви изтръпват още при сядането, а следващите два часа са кошмарни за ставите ви. Все пак има и някои по-широки места, но е голям късмет да ви се паднат. А може и да си заплатите за тях.
 • При някои нта се заплаща чекиране на летището, а онлайн е безплатно. Невинаги е удобно да сте някъде в чужбина и да се налага да търсите компютър, интернет и принтер.
 • В много случаи нта използват периферни летища, поради по-ниските такси и в крайна сметка може един автобус до главния град да излезе по-скъп от полета.
 • Постоянно ви предлагат нещо да купите. Отивате в 5 сутринта на летището, излитате в шест и започват да минават стюардеси да си предлагат парфюми и всякакви други неща, а вие само се чудите как да си намерите оптимална позиция в тясната седалка.

Е на пръв поглед има доста недостатъци, но сега ще се опитаме да ви убедим, че все пак има и добри страни. Ето ги и тях:

 • Разбира се, че тук на първо място е ниската цена. Трудно другите авиокомпании могат да бият цените на нта. Двупосочен билет София-Рим за 40 лева е по-добре от двупосочен за 200 лева.
 • Перфектни са за кратки екскурзии до някои интересни дестинации. Искате да идете до Рим за два дена, защото нямате отпуска. Взимате си билет за 80 лева двупосочно, само ръчният багаж ви е достатъчен за това време и си прекарвате чудесно, като спестявате едни 100-200 лева, ако бяхте пътували с Алиталия или България еър.
 • В крайна сметка стигате за едно и също време, но на много по-ниска цена. Да, крайният резултат е че стигате от точка А до точка Б за около над 30 часа по-бързо от лека кола, а и по-евтино.
 • Можете да си купувате еднопосочни билети и това няма да оскъпи крайната стойност на цената. С обикновена авиокомпания често еднопосочния билет не е на половин цена на двупосочния, а е доста по-скъп. В някои случаи дори еднопосочният билет може да е по-скъп от двупосочния. С нта го няма това. Искате да пътувате до Милано и да се върнете от Рим? Цената в посока винаги е една и съща, независимо дали купувате еднопосочен или двупосочен билет.
 • Понякога по-периферните летища са и предимство. Кога друг път иначе ще разгледате някое по-периферно градче, което обаче е очарователно. Например летите до Бергамо, разглеждате градчето и отивате до Милано. По-лесно е отколкото да летите до Милано, да пътувате специално до Бергамо и пакда се връщате в Милано.

В обобщение трябва да споменем факта, че нта са много удобни за кратки пътешествия и за близки дестинации. Така или иначе ръчния багаж ви е предостатъчен за 2-3 дни в някой голям европейски град и няма да попречи на доброто ви изкарване.

Е това са някои от основните предимства и недостатъци. Може и да сме пропуснали някои, но е важно да придобиете по-обща представа.

Сподели публикацията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *